سیدمهرداد امیرکلالی | شهرآرانیوز؛ درحالی که سه ماه از ماجرای شلوغی نانواییهای مشهد میگذرد همچنان مشکلات این صنف در خدمت رسانی به مردم پابرجاست. شلوغی و ازدحام جمعیت در صفهای طولانی نان از یک سو و موضوع پرداخت نشدن هزینه نان از طریق کارت خوانهای تعبیه شده در نانواییها کم بود، حالا عرضه یکی از نانهای پر طرف دار به نام سنگک با وزن و قیمت متفاوت در بالا و پایین شهر هم مزید بر علت شده است.
ارسال پیامکهای متعدد به ستون حرف مردم و البته تماس تلفنی تعداد زیادی از مخاطبان روزنامه مردم مشهد از وضعیت نابسامان ساعات کار نانواییها به ویژه در بخش دولتی، موضوع نظارت بر فروش آرد دولتی به آزادپزان و قیمتهای خارج از ضابطه نان سنگک ما را بر آن داشت که در گزارشی میدانی برای پیگیری مطالبات شهروندان این بار به سنگک پزها سری بزنیم.
هاشمیان، یکی از شهروندان منتظر در صف خرید نان سنگک، میگوید: نانوایان به هر طریقی از ساعت پخت نانواییها میکاهند تا بتوانند به خواسته خود و افزایش قیمت نان دست یابند. به عنوان مثال شروع ساعت کار یک نانوایی ۵ صبح است، اما برخی روزها ۶:۳۰ صبح شروع به پخت میکند.
این شهروند بیان میکند: چرا درباره وزن نان سنگک و قیمت آن هیچ اطلاع رسانی نمیشود و خیلی از نانواییهای سنگک، نان را با وزنهای متفاوتی ارائه میکنند. در پایین شهر نان سنگک به اندازه یک نان لواش عرضه میشود و ۲ هزار تومان قیمت دارد و در نانوایی دیگر همان نان با همین ابعاد ۶ هزار تومان است.
غلام بیگی، یکی دیگر از شهروندان در مرکز شهر، در صف نانوایی سنگک ایستاده است. این شهروند با بیان اینکه نان سنگک باقیمتهای مختلفی عرضه میشود ادامه میدهد: یک نانوایی آزادپز در بولوار کوثر نان سنگک را به قیمت ۸ هزارو ۵۰۰ تومان میفروشد.
این شهروند ادامه میدهد: یک روز به دلیل بیماری خواستم از نرم افزارهای خرید اینترنتی از همین نانوایی نان بخرم. جالب است که قیمت همین نان سنگک در آن سایت ۱۶ هزارو ۵۰۰ تومان اعلام شده است.
دراین باره یکی از شهروندان گفت: برخی از نانواییها نان سنگک سبوس دار را با قیمتها و وزنهای متفاوت به فروش میرسانند، چون قیمت فروش این نان از ۲ هزار تومان تا ۱۶ هزار تومان متفاوت است. چرا قیمت و اندازه و وزن نان در دو بخش دولتی و خصوصی به طور شفاف در نانواییها اعلام نمیشود؟
همه این مشکلات و خواستههای شهروندان ما را بر آن داشت تا در ادامه پیگیریهای مشکلات نان در مشهد این بار به سراغ مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد برویم. محمد میری دیسفانی با بیان اینکه نان سنگک سه نرخ فروش دارد تصریح میکند: این نرخها به این صورت است که وزن نانی که از تنور خارج میشود باید ۴۲۰ گرم باشد که در نانواییهای یارانهای ۱۴۰۰ تومان و در نانواییهای نیمه یارانهای ۲ هزار تومان و در نانواییهای آزاد، وزن این نان ۴۰۰ گرم و قیمت آن ۷ هزار و ۵۰۰ تومان است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد با اشاره به اینکه در برخی از کارخانهها سبوس به آرد اضافه میشود، اما در بعضی نانواییها به عنوان مثال کنجد و سبوس را هم به آرد اضافه میکنند ادامه میدهد: در مصوبات کارگروه آرد و نان شهرستان مشهد تنها کنجد را به عنوان افزونه برای نان تعریف کرده ایم و اگر هزینهای برای سبوس دریافت شود، تخلف محسوب میشود.
او اظهار میکند: همچنین در کارگروه آرد و نان فقط فروش پلاستیک برای نان و کنجد تعریف شده است. مبلغ دریافتی به ازای یک رو کنجد در نان ۵۰۰ تومان و دو رو کنجد هم هزار تومان در نظر گرفته شده است که این مبالغ به خواسته مشتری به قیمت نان اضافه میشود.
میری دیسفانی بیان میکند: از شهروندان درخواست میکنیم برای جلوگیری از بروز هرگونه تخلف کارت بانکی را خودشان بکشند و تعداد نان را خود روی دستگاه وارد کنند و از درج تعداد بالای نان خودداری کنند. گاه دیده شده است که برخی نانوایان بابت افزودن کنجد به عنوان مثال به جای پنج نان سنگک، شش نان را در دستگاه ثبت کرده اند.
او میافزاید: حداکثر قیمت برای نان سنگک از نوع آزاد ۷ هزارو ۵۰۰ تومان است که با اضافه شدن کنجد دو رو ۸ هزارو ۵۰۰ تومان میشود و فروش بیشتر از این نرخ، تخلف است.
میری دیسفانی میگوید: مدیریت جهادکشاورزی شهرستان مشهد بر عملکرد واحدهای صنفی نانوایی نظارت جدی دارد و در طرح برکت ۲ به شدت در حال پیگیری هستیم. تخلفات مربوط به نانوایی، اعم از کم فروشی، انحراف آرد، گران فروشی و تعطیلی خارج از زمان بندی توسط همکاران ما و رابطان بسیج اصناف به صورت میدانی رصد و از طریق تعزیرات حکومتی با نانواییهای متخلف برخورد و مجازاتهایی همچون جریمه نقدی و پلمب در نظر گرفته میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد بیان میکند: شهروندان برای شکایت از نانوایی متخلف میتوانند مستندات واحد نانوایی را -شامل شماره عضویت و حتی الامکان تصویر تخلف موردنظر- در تماس با سامانه ۱۲۴ تعزیرات حکومتی یا مراجعه به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان مشهد ارائه کنند.